Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Και εγένετο πανεπισΤΙΜΙΟ ......στο Αγρίνιο


Τι θα λέγατε να γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω και να θυμηθούμε πως ήταν κάποτε διαμορφωμένο το Αγρίνιο, δεν λέμε να φτάσουμε στην εποχή που το Αγρίνιο ήταν Βραχωρι αλλά να θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν. Το παλαιό Αγρίνιο θα το παρομοιάζαμε ως ένα μικρο γατάκι που όλο μεγάλωνε και μεγάλωνε και μεγάλωνε και έγινε σήμερα μια ......... πανίσχυρη τίγρης.
Το σημερινό Αγρίνιο χωρίς αμφιβολία είναι η μεγαλύτερη κυρίαρχη και πολυπληθέστερη πόλη του νομού με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους περισσότερους ανά την Ελλάδα αν τους πεις ότι κατάγεσαι από την Αιτωλοακαρνανία η πρώτη πόλη που θα τους έρθει στο νου θα είναι το Αγρίνιο, είναι η πόλη που πρωταγωνιστή στο νομό. Η λέξη πρωταγωνιστής όπως ξέρουμε είναι σύνθετη από τις λέξεις πρώτος και αγωνιστής γι αυτό τον λόγο θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά με ομαδικό πνεύμα με σύνεση εξυπνάδα διπλωματία και επιμονή και κατάφεραν τελικά να εξελίξουν το Αγρίνιο σε μεγαλούπολη.
Μιας και αναφερθήκαμε όμως στον νομό να πούμε ότι η Ελληνική πολιτεία φρόντισε με τον “ένα η με τον άλλο τρόπο” να συμβάλει στην ανάπτυξη του δημιουργώντας πανεπιστημιακές σχόλες. Είχε λοιπόν προγραμματιστεί να γίνουν οι πανεπιστημιακές σχολές στην πόλη του Αγρινίου και η γραμματεία από ότι ξέρουμε στο Μεσολόγγι με το σκεπτικό θέλουμε να πιστεύουμε, τις αναλογίας δηλαδή οι σχολές στο μεγάλο Αγρίνιο και η γραμματιακη υποστήριξη στο Μεσολόγγι.
Αποτέλεσμα: Το πανεπιστήμιο όπως μάθαμε (Πολιτεία Αιτωλ/νων, αβόλευτος, messolonghinews) γίνεται αυτόνομο και στο σύνολό του αναπτύσσεται και μόνο στην πόλη του Αγρινίου, να το πούμε πιο άπλα όλο το ψητό στο Αγρίνιο για το Μεσολόγγι ούτε κομματάκι, και για ποίον λόγο το Μεσολόγγι μένει εκτός; Άλλοι λένε ότι είναι οικονομικά συμφέροντα άλλοι πολιτικά, άλλοι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντίθετη θέση και διαφορετική η σημερινή κυβέρνηση , άλλοι ότι οι καθηγητές φαγώθηκαν μεταξύ τους κ.λ.π.
Η τίγρης είναι τόσο δυνατή που κατασπαράσσει ότι βρει μπροστά της, και πάλι μπράβο στο Αγρίνιο για μια ακόμη επιτυχία του. Τι θα μπορούσε όμως να γίνει ώστε και το Μεσολόγγι κάτι να διεκδικούσε από την δημιουργία του πανεπιστημίου; Τον λόγο εν προκειμένου σε αυτό το λεπτό θέμα τον είχε η κυβέρνηση δυστυχώς όμως η περιοχή του Μεσολογγίου δεν εκπροσωπείτε απο κυβερνητικούς βουλευτές διότι πολύ άπλα οι βουλευτές εκλέγονται από το πλήθος και το Αγρίνιο έχει το πληθυσμιακό πλεονέκτημα, επαληθεύοντας την θεωρία της τίγρης. Από πλευράς Μεσολογγίου υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις σε επίπεδο συλλόγων και επιστολών ως συνήθως με τις γνωστές επιτρέψτε μας φαμφαρολογιες περί ιερότητας της πόλεως με ιστορικές περγαμηνές δηλαδή εν ολιγης ολο το δίκιο στο Μεσολόγγι και “δείχνοντας” οι επιστολές την Αθήνα, απευθυνόταν μόνο στην πολίτικη ηγεσία. Σήμερα; Την εποχή τις κατάργησης των εθνικών συμβόλων, την εποχή των εθνικών σκανδάλων κατάχρησης δημοσίου χρήματος, την εποχή του ατομικού και πολιτικού συμφέροντος, αυτού του είδους οι επιστολές δεν διαβάζονται καν από πολιτικά πρόσωπα, εκτός και αν:
Έκτος και αν οι επιστολές “είχαν προωθηθεί “ και δημοσιευθεί στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ, και δεν μιλάμε για τις τοπικές εφημερίδες με περιορισμένη κυκλοφορία. Τις επιστολές σας και τις προτάσεις σας τις στείλατε στο ΒΗΜΑ, στα ΝΕΑ, στο ΕΘΝΟΣ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κλπ, ώστε το θέμα να πάρει διαστάσεις και να ακουστούν οι προτάσεις και οι θέσεις σας; Συνεργαστήκατε συλλογικά με παράγοντες του Μεσολογγίου με σκοπό να τα “χώσετε” (χρηματικά στους δημοσιογράφους εννοούμε), για να σας κάνουν πρωτοσέλιδο η να καταχωρίσουν τέλος πάντων τα άρθρα σας σε πλεονεκτική στήλη; και αν μας πείτε ότι δεν κάνετε τέτοιου είδους συναλλαγές εμείς ξαναρωτάμε: Την περίοδο των Βαΐων στις γιορτές εξόδου διαχρονικά δημοσιογράφοι απο “τας Αθήνας” κατεβαίνουν στο Μεσολόγγι, καλήμερα δεν λέτε σε κανέναν απο δαύτους; Ως εδώ, περισσότερα για τις γιορτές εξόδου πρώτα ο Θεός θα πούμε αργότερα. Δεν πειράζει όμως μετράει η προσπάθεια και η πρωτοβουλία σας να βγείτε μπροστά για τα συμφέροντα του Μεσολογγίου.
Αν δούμε το πράγματα χωρίς παρωπίδες θα παρατηρήσουμε ότι όλα αυτά τα χρονιά το Αγρίνιο αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας αναπτύχθηκαν και μεγάλωσαν φυσιολογικά και θα παρατηρήσουμε ακόμη ότι το Μεσολόγγι κατά ένα περίεργο τρόπο συρρικνώθηκε δεν συμφωνείτε; Για την συρρίκνωση του Μεσολογγίου ευθύνες έχουν πιστεύουμε όχι μόνο όσοι διαχρονικά άσκησαν διοίκηση, αλλά κυρίως όσοι ασχολήθηκαν με τα κοινά έχοντας σχεδόν πάντα τον πρώτο λόγο και φροντίζοντας μέσα από σωματεία και συλλόγους να το κρατούν σταθερά υποανάπτυκτο, και επειδή δεν μας αρέσει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, σημειώνουμε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς δεν κάνουν τον κανόνα και μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Στο Μεσολόγγι έχουν γίνει σωρεία λαθών κάποιοι είτε εσκεμμένα είτε από αφέλεια -πιστεύουμε το δεύτερο,- δεν το αφήνουν να βρει την περπατησιά του συνεχώς βάζουν τρικλοποδιές. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να δίνονται στο Μεσολόγγι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων της Χ υπηρεσίας και τελικά τα έργα να μην υλοποιείτε γιατί δεν βρέθηκε ο χώρος. Δεν είναι δυνατόν στην προσπάθεια να απομακρυνθεί το ΚΤΕΛ Μεσολογγίου απο την κεντρική πλατεία κάποιοι να το εμποδίζουν λέγοντας το μακρύ τους και το κοντό τους. Με τέτοιες νοοτροπίες και με αυτό το περιβάλλον, για παράδειγμα ποίος ξένος επιχειρηματίας θα ερχόταν να ξεκινήσει μια σοβαρή επένδυση στο Μεσολόγγι αν μάλιστα η επένδυσή του, θα χρειαζόταν και την συμβολή των τοπικών αρχών και παραγόντων;
Με αυτά και με αυτά φτάσαμε εδω που φτάσαμε και μην μας κακοφαίνεται για την ίδρυση του πανεπιστημίου Αγρινίου, οτι σπέρνουμε θερίζουμε μόνο πλέον τα κάστανα απο την φωτιά καλούνται να τα βγάλουν οι νεότερες γενιές, γιατί ετσι βλέπετε τα κατάφεραν κάποιοι κανονισταδες κάποτε.
Εδώ που φτάσαμε νομίζουμε λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ακόμη ώστε να δώσουμε μια ώθηση στο Μεσολόγγι και προτείνουμε:
Πρώτη πρόταση: Υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα στο Αγρίνιο με θαυμαστό έργο, ας τους προτείνουμε λοιπόν να managαρουν το Μεσολόγγι, δίνοντάς τους κίνητρα για να έρθουν και να ξεκινήσουν κάτι τέτοιο. όπως πελαδες (τόσοι και τόσοι έχουν πελαδες χωρίς να προσφέρουν έργο στο Μεσολόγγι με μια ακόμη πελαδα δεν χάλασε ο κόσμος), να τους δώσουμε ανταλλάγματα , λαγούς και πετραχήλια, και αν μας βρίσκετε υπερβολικούς....... απλώς θα συμφωνήσουμε μαζί σας.
Δεύτερη πρόταση: Θεωρούμε οτι αυτό που πρέπει να πράξουμε όλοι, είναι να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και πιο αποδοτικοί, πρέπει να καταλάβουμε οτι το Μεσολόγγι δεν σηκώνει άλλα λάθη, να προτείνουμε και να δια δίδουμε υπεύθυνες σκέψεις και προτάσεις προς όφελος του Μεσολογγίου και οχι χάριν εντυπώσεων και κυρίως να απομακρύνουμε και να απομονώσουμε όσες νοοτροπίες και τακτικές θεωρήσουμε οτι χαντάκωσαν και χαντακώνουν το Μεσολόγγι
Και κάτι τελευταίο
Μιας και έχουμε μπει στην περίοδο της Τεσσαρακοστής ελπίζουμε να την τιμήσουμε με την ίδια ευλάβεια που τιμήσαμε την ήμερα της τσικνοπέμπτης
Καλή Σαρακοστή σε όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου