Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Γιορτές εξόδου, τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να δούμε

Συνεχίζουμε την ανάρτησή μας για τις Γιορτές εξόδου
Στην ιστορία λοιπόν του Μεσολογγίου έχουν επενδύσει όπως είπαμε στην προηγούμενη ανάρτηση 'φίλοι' και σύλλογοι εκτός όμως απο αυτούς έχουν 'κτίσει' στην ιστορία του Μεσολογγίου και κάποια ιδιωτικά κυρίως κέντρα αποκαλούμενα ως πολιτιστικά κέντρα, εκθεσιακοί χώροι κέντρα τέχνης κ.α. τα γνωστά σε όλους μας εν ολίγοις ιδιωτικά μουσεία. Και ενώ τα συγκεκριμένα μουσεία παραμένουν κλειστά τις περισσότερες μέρες του χρόνου, τα βλέπουμε καμιά δεκαριά μέρες πριν τις γιορτές εξόδου να ανοίγουν προκειμένου να φύγει απο μέσα ο αέρας της "κλεισούρας και της μπαουληλας" όλων των προηγούμενων ημερών για να φρεσκαριστούν με νέο καθαρό αέρα και τέλος πάντων να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να φιλοξενηθεί κάποια νέα έκθεση που θα εγκαινιαστεί με εκθέματα για την περίοδο των γιορτών τις εξόδου. Υπενθυμίζουμε οτι είμαστε Υπέρ σε οτιδήποτε συμβάλει στην ανάπτυξη του Μεσολογγίου, δεν μας πειράζει οτι δεν πειράζει το Μεσολόγγι και είμαστε απέναντι και αντίθετοι σε ότι και σε όποιους εμποδίζουν την ανάπτυξή του. Πιστεύουμε λοιπόν ότι την περίοδο των Γιορτών εξόδου τα συγκεκριμένα μουσεία βελτιώνουν την εικόνα του Μεσολογγίου αυτό σημαίνει ότι στην χρονική περίοδο που αναφερόμαστε έχουμε περισσότερα μουσεία ανοιχτά άρα περισσότερα εκθέματα, μεγαλύτερη κίνηση, περισσότερα "φώτα" και διαφήμιση που σημαίνει περισσότερος ντόρος, χαιρετίζουμε λοιπόν την προσπάθειά τους και την πρωτοβουλία τους γιατί συμβάλουν στην καλύτερη εικόνα του Μεσολογγίου, ως εδώ όμως. Ταυτόχρονα διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας απέναντι τους διότι: Όπως οι “σύλλογοι” έτσι και οι δημιουργοί ιδιωτικών μουσείων αγόρασαν αρχικά φτηνά, η μάλλον τσάμπα την ιστορία του Μεσολογγίου προχώρησαν σε κατασκευές ή επισκευές των εκθεσιακών χώρων τους -και μπράβο τους- και την περίοδο των Γιορτών εξόδου συνήθως εξαργυρώνουν την επένδυσή τους με τα γνωστά εγκαίνια και κατ' επέκταση χαιρετούρες, γελάκια, χτυπήματα στην πλάτη δημόσιες σχέσεις με επωνύμους και μη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, δηλαδή αύριο μεθαύριο τα μουσεία τους να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα καλό σκαλοπάτι ώστε κάποιοι απο δαύτους να “πηδήξουν” στην πολιτική, είμαστε μαζί τους παρ' όλα αυτά αν με τις κινήσεις τους δεν ζημιώνουν το Μεσολόγγι πόσο μάλλον να έχει όφελος το ίδιο. Το πρόβλημα εντοπίζεται και είμαστε απέναντι σε όσους απο αυτούς προσπαθούν να ασχοληθούν έμμεσα με τα κοινά ως πολιτιστικοί παράγοντες, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους εις βάρος της ανάπτυξης του Μεσολογγίου, με εργαλεία τους τις γνωστές φαμφαρολογιες που ακούμε κατά καιρούς περί ιερότητας της πόλεως και τα σχετικά, έχοντας οι ίδιοι λόγο χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, μιας και προηγουμένως φρόντισαν να εξασφαλίσουν την ουδέτερη ιδεολογική και κομματική τους θέση ώστε να έχουν την ανοχή όλου του πολίτικου κόσμου είναι ψέμματα; Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος και να υπερβάλουμε όμως πιστεύουμε γενικά οτι η "ψευτοκουλτούρα" και η λανθασμένη χρήση της ιστορίας δεν βελτιώνουν την εικόνα του Μεσολογγίου, αντίθετα το διατηρούν υποανάπτυκτο κάτι που το βλέπουμε.
Επειδή όμως αναφερθήκαμε στα μουσεία επί τι ευκαιρία να πούμε πως κατά την γνώμη μας δεν περιμένουμε ουσιαστική ανάπτυξη απο τα μουσεια του Μεσολογγίου σήμερα όπως έχουν, γιατί πολύ απλά η παγκόσμια ιστορία δεν ξεκινάει απο το 1826 μ.Χ.
Πρέπει να καταλάβουμε οτι ανάπτυξη στο Μεσολόγγι θα φέρει η κατασκευή και η ίδρυση ενός αρχαιολογικού μουσείου προβάλλοντας των αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας και θα πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθήσουμε ώστε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και θεωρούμε οτι στην προσπάθεια αυτή η συμβολή των ιδιωτικών μουσείων της περιοχής θα είναι σημαντική, περισσότερα όμως για τα μουσεία θα πούμε σε άλλη ανάρτηση.

Ακόμη στις Γιορτές εξόδου δεν θα θέλαμε να δούμε κάποιους απο τους οργανωτικούς παράγοντες των εκδηλώσεων με κουστουμάκι, ταμπελακι στο πέτο handsfree να κρέμονται και γραβατουλα -που όταν φυσάει ο αέρας η γραβάτα σκαρφαλώνει στους ώμους- να κινούνται νευρικά πάνω κάτω στην οδό Θυσίας και καλά λόγου του όγκου των ευθυνών που τους αναλογούν και με μια έκδηλη προδιάθεση ότι χωρίς την παρουσία τους δεν θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Χαριτολογώντας να πούμε οτι αυτή η υπερβολή μας θυμίζει κάποιους γραφικούς καβοδετες στα ακριτικά νησιά που νομίζουν οτι χωρίς τους ιδιους δεν πρόκειται να δέσει το καράβι ακόμα και αν ο καιρός έχει μπονάτσα -καλοκαιριά-. Υπενθυμίζουμε οτι θα γιορτάσουμε την 184η επέτειο και ότι η παρέλαση πραγματοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αλλά και χωρίς την παρουσία μας, οπότε ουδείς αναντικατάστατος. Ο επαγγελματισμός όπως ξέρουμε αποτελείτε απο ψυχραιμία και τεχνογνωσία οτιδήποτε έξω απο αυτό είναι απλά ερασιτεχνισμός, που σημαίνει ότι θα θέλαμε φέτος να δούμε οργανωτές περισσότερο επαγγελματίες και φυσικά τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Δεν θα θέλαμε επίσης φέτος να δούμε τους προσκεκλημένους πολίτικους να κλέβουν την παράσταση αλλά να τους δούμε περιορισμένους, άλλωστε τόσα χρόνια κατακλεβουν το δημόσιο, οπότε δεν θα θέλαμε να τους δούμε ξανά πρώτο τραπέζι πίστα και ο κοσμάκης να πληρώνει τα λουλουδοπανερα τους όπως λέει και ο Λαζοπουλος. Βεβαίως και θα τους τιμήσουμε ανάλογα με το αξίωμα που φέρει ο καθένας αλλά ως εκεί, οτιδήποτε περισσότερο στα πρόσωπά τους θα μπορούσε να αποτελείται ας πούμε απο γαλακτοκομικά προϊόντα -αυγά ντομάτες γιαούρτια- και ειλικρινά τέτοιου είδους υπερβολές δεν θα θέλαμε να τις δούμε αφενός γιατί τα αυγά και τα γιαούρτια κάποιοι τα έχουν ανάγκη άρα δεν είναι για πέταμα και αφετέρου θα πρέπει να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα προς τα έξω για το Μεσολόγγι και όχι να δυσφημίσουμε την πόλη. Δεν είναι όλοι οι πολίτικοι κλέφτες μπορεί να πει κάποιος σίγουρα μόνο που:
α) Η εξαίρεση δεν κάνει τον κανόνα
β) η σιωπή είναι πολλές φορές συνωμοσία και
γ) οι πολιτικοί δεν εκλέγονται μόνοι τους άρα όλοι έχουμε τις ευθύνες μας
Σε τοπικό επίπεδο και στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε μην περιμένουμε πολλά άλλωστε οτι ήταν να δώσουν οι πολιτικοί το δώσανε και το Μεσολόγγι δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν εισέπραξε κάτι αξιόλογο απο όλους αυτούς όμως: Να υπενθυμίσουμε στην δημοτική αρχή και τους οργανωτικούς παράγοντες των εκδηλώσεων ότι εδώ και κάμποσα χρόνια έχει γίνει ανασχηματισμός των εξουσιών έτσι η τετάρτη εξουσία έχει γίνει πλέον πρώτη ανεπίσημα μεν αλλά ουσιαστικά. Αν λοιπόν θέλουμε να τα έχουμε καλά με την εξουσία και να δούμε επιτελούς κάποιου είδους ανάπτυξη στο Μεσολόγγι προτείνουμε τα καλύτερα δωμάτια και οι σουίτες να δωθουν στους δημοσιογράφους με ότι αυτό συνεπάγεται, διότι οι δημοσιογράφοι έχουν τον τρόπο να διαφημίσουν το Μεσολόγγι και αυτό σημαίνει ανάπτυξη για την περιοχή. Με σωστές κινήσεις φιλοξενίας απέναντί τους μπορεί το μονόστηλο των Γιορτών εξόδου π.χ. μιας αθηναϊκής εφημερίδας να γίνει μισοσελιδο όπως ακόμη τα τηλεοπτικά αποσπάσματα μπορούν να γίνουν αφιερώματα και αυτό σημαίνει για το Μεσολόγγι ότι αργότερα ίσως δούμε περισσότερους περαστικούς και επισκέπτες στην πόλη άρα μεγαλύτερη κίνηση (εστιατόρια παραδοσιακά προϊόντα κ.λ.π.) δηλαδή αύξηση της τοπικής οικονομίας άρα το Μεσολόγγι κάτι παραπάνω μπορεί να κερδίσει.

Ακόμα θα θέλαμε φέτος να δούμε τον κύριο Δήμαρχο σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι σε ρόλο “οικοδέσποινας” για να μην πούμε “καμαριέρας” και για να μην παρεξηγηθούμε δεν αναφερόμαστε στην προσωπικότητα του δημάρχου αλλά στο αξίωμά του, σήμερα έτυχε να είναι αυτός άλλος ήταν χθες, μεθαύριο θα είναι κάποιος άλλος. Η οργάνωση των εκδηλώσεων και το που θα μείνει ο καθένας απο τους καλεσμένους πιστεύουμε οτι είναι αρμοδιότητες των οργανωτικών παραγόντων άντε μέχρι το επίπεδο των αντιδημάρχων και όχι του δημάρχου, ο δήμαρχος θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην κυριολεξία και να παίξει τον ρόλο του. Το Μεσολόγγι είναι απο τις μοναδικές προνομιούχες περιοχές όπως η Ύδρα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη, κ.α. που κάθε χρόνο γίνεται για ένα διήμερο περίπου το κέντρο της Ελλάδας, όπως επίσης στο κορύφωμα των εκδηλώσεων παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της κυβερνήσεως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι της αρχιεπισκοπής, πρεσβευτές, κ.α. Ο δήμαρχος έχει ενα ισχυρό όπλο τον λόγο του το Σάββατο βράδυ του Λάζαρου, ο οποίος λόγος όλα αυτά τα χρόνια μένει ανεκμετάλλευτος και περιορίζεται περισσότερο στο τι έγινε το 1826. Ο δήμαρχος που πραγματικά ενδιαφέρεται για την πόλη το Μεσολογγίου πιστεύουμε οτι θα πρέπει η θα έπρεπε να κινηθεί διπλωματικά πολύ πριν τις εκδηλώσεις και σε αόριστο χρόνο να ζητούσε δηλαδή απο τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτων χρωμάτων λογικά αιτήματα ανάπτυξης του Μεσολογγίου και αν οι απαντήσεις των κυβερνήσεων ήταν αρνητικές το βράδυ του Σαββάτου ο λόγος του να επικεντρωνόταν στα αδύνατα σημεία των εκάστοτε κυβερνήσεων και όλα αυτά βεβαία σε συνεργασία με τους "φίλους" μας δημοσιογράφους τους “ταϊσμένους” η καλύτερα τους εκάστοτε "ταϊσμένους" δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης, ώστε ο λόγος του δημάρχου να "παίζει" περισσότερα λεπτά στις ειδήσεις των μεγάλων καναλιών και γιατί όχι να γινόταν και μια σχετική εκπομπή με το "αζημίωτο". Για παράδειγμα πέρυσι ο λόγος του δημάρχου σύμφωνα με τα παραπάνω θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί στις "κουμπαριές", στα "ομόλογα" κ.λ.π. ενώ φέτος με την ίδια λογική στα "κλεψιμαίικα" στην "siemens", στην κρίση και τέλος πάντων κάθε φορά σε οτι πονάει την εξουσία. Έτσι όταν του χρόνου ο εκάστοτε δήμαρχος θα ζητούσε απο την πολιτεία το ελάχιστο για το Μεσολόγγι προκείμενου να αποφευχθούν οι "τριβές" πιστεύουμε οτι ισως θα το λάμβανε πολύ ευκολότερα απο τις προηγούμενες φόρες ιδίως όταν οι Γιορτές εξόδου συμπέσουν σε προεκλογική περίοδο, άρα ο δήμαρχος μας, αποκτά ρόλο και "από κλητήρας γίνεται δήμαρχος". Και αν όσα λέμε τα βρίσκετε υπερβολικά ρωτάμε: Αν γινόταν αντιστοίχου επιπέδου γιορτές στο πολυμήχανο Αγρίνιο, οι τοπικοί παράγοντες εκεί θα αξιοποιούσαν πιστεύετε την παρουσία των προσκεκλημένων προς όφελος του Αγρινίου η όχι και πια θα ήταν η εικόνα της πόλης του Αγρινίου ίσως σήμερα;
Τελειώνοντας (εμείς και η Πετρούλα...) θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι στις αναρτήσεις μας δεν προσπαθούμε να βγάλουμε κομπεξ και κακία άλλα εκφράζουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας και επίσης γνωρίζουμε οτι “έξω απο το χορό πολλά τραγούδια ξέρουμε”, γι' αυτό λοιπόν ευχόμαστε σε όσες και όσους λάβουν μέρος στις Γιορτές εξόδου ΚΑΛΗ ΕΠΥΤΥΧΙΑ
Χρονιά πολλά και Ευλογημένα.
,
Και πριν να κλείσουμε πάμε στα άσχετα:
Πρώτο άσχετο: Ακούσαμε οτι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου και του εμπορικού συλλόγου Μεσολογγίου για την πεζοδρόμηση της οδού Σπ. Μουστακλη, το μάθαμε όμως απο διαφορετικές “γραφίδες” χωρίς να καταλάβουμε πραγματικά τι ακριβώς συνέβη. Θα θέλαμε να μάθουμε ο εμπορικός σύλλογος ο οποίος αποτελείτε από νέα -ηλικιακά- μέλη (και αυτό είναι καλό), αν έχει κάποιο site και ποια η ονομασία του για να πληροφορηθούμε κατ' ιδίαν τις προτάσεις του και κατ επέκταση το γεγονός; Διότι προσπαθήσαμε να βρούμε το site του Ε.Σ. Μεσολογγίου και δεν τα καταφέραμε, αν όμως δεν υπάρχει επιτρέπετε ο σύλλογος το 2010 να μένει στην εποχή του μπακαλοχαρου ενώ τα μέλη του απο την άλλη να έχουν προσωπικά προφίλ στο Facebook; Δεν θέλουμε να κάνουμε τους έξυπνους αλλά θα θέλαμε γιατί όχι και ο Ε Σ Μεσολογγίου να έχει το δικό του site και προτείνουμε να επισκεφτείτε τα sites των εμπορικών συλλόγων Βόλου, Λάρισας, Πατρών, Κοζάνης! και ευχόμαστε ο ε.σ. Μεσολογγιου να δραστηριοποιηθει αναλόγως.
Δεύτερο άσχετο: Να εκφράσουμε απο την πλευρά μας τα συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή για την τοποθέτηση των μπαρών, όσο για τις καταστροφές μερικών μπαρών που είδαμε είναι αρχή ακόμη μέχρι να το χωνέψουν κάποιοι, όπως και να έχει στηρίζουμε την συγκεκριμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και της προτείνουμε να μην πτοείτε και χαριτολογώντας θα λέγαμε στα δύσκολα να “κάτσει κάτω απο την μπάρα”

3 σχόλια:

  1. Κάτι καλό προσπαθείς να πεις, αλλά όλο και κάπου το στραβώνεις!!!π.χ. τις σουίτες να τις δώσουμε στους ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ και ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ των ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι είναι απλά εντεταλμένα όργανα. Επίσης: χωρίς αυτούς με τις γραβάτες και τα ταμπελάκια, δεν θα γινόταν Παρέλαση! Πίστεψέ με το έχω ζήσει, γι' αυτό και βοηθάω πάντα. Ακόμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκμεταλλευτούμε τους επίσημους που έρχονται στο Μεσολόγγι. Μερικοί από αυτούς είναι να οργανωθούμε σαν πόλη, ν' αποκτήσουμε ικανές υπηρεσίες που να φτιάχνουν μελέτες, να μονιάσουμε και να λειτουργήσουμε σαν οικογένεια, κλπ, κλπ. Με το να τους κράξει ο Δήμαρχος στην Επέτειο της Εξόδου, είναι λαϊκισμός και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί την πόλη μας. Θα μπορούσα να μακροσκελίσω, λέγοντας τη γνώμη μου για κάθε σου πρόταση, αλλά έχω βαρεθεί τα πολλά λόγια. Οι Μεσολογγίτες λέμε πολλά και κάνουμε ελάχιστα. Συγχώρεσέ μου την παρέμβαση, αλλά ακούω συνέχεια πολλούς να βγάζουν κραυγές, αλλά ελάχιστοι συμμετέχουν στη δόμηση της κοινωνίας και την πολιτισμική μας πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μηπως θαπρεπε να πειτε και για τους φωτογραφους που σαν μπαινει η πομπη της παρέλασης στην ευθεία απο Λυμπερτυ μέχρι πύλη Ηρώων μπλεκονται μεσα στα ποδια σαν κορακια , αυτών που παρελαυνουν , και γινεται ενας χαμος οπου ο σεβασμος και η κατανυξη χανονται εξ αιτιας τους...
    οσοι εχουν βρεθει εκει εχουν γινει πολλες φορες μαρτυρες περιστατικων βρισιματος , κραξιματος και διαπληκτισμων απο θεατες προς τους φωτογραφους που νομιζουν πως εκει ειναι χωρος εργασιας τους.
    και εκει ειναι ο χωρος που τα μεγαλα καναλια τραβανε πλανα και δυστυχως αντι για την παρελαση ο κοσμος βλεπει τον καθε ...παπαρατσι να δινει ρεσιταλ γελειοτητας για να κονομησει εις βαρος των γιορτων εξοδου...
    ας ελπισω πως φετος θα δοθει καποια λυση σ αυτο...
    πολυ θα ηθελα , ο υπευθυνος του μπλογκ να το βαλει και ως κυριο θεμα το θεμα του σχολιου αυτου γιατι αποτελει κι αυτο προβλημα στις γιορτες...
    ευχαριστω για την φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα μπορούσαν να στηθούν stands στην είδσοδο του κήπου των ηρώων ενθεν και ένθεν σε ύψος τέτοιο ώστε να μπορούν απο εκεί και μόνο απο εκεί κανάλια και φωτογράφοι να κάνουν λήψεις της παρέλασης παράλληλα με εκείνα που στήνονται μέσα στον κήπο των ηρώων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή